OM GDK

Grafisk Design och Kommunikation är ett kandidatprogram på 180 högskolepoäng som ges vid Linköpings Universitet på Campus Norrköping. Här utbildas bland annat blivande art directors, grafiska formgivare, projektledare, webbutvecklare och kommunikatörer.

Under tre år får studenterna lära sig grunderna i grafisk design, produktion och kommunikation. Kurser inom immaterialrätt, retorik och konsthistoria ger studenterna en bredare kompetens och förbereder dem vidare för yrkeslivet. Termin fyra och fem är kurserna grupperade kring tre kompetensområden; kreatörs-, producent- och ledarrollen där studenterna får en möjlighet att fördjupa sina kompetenser ytterligare. 

Som student på Grafisk design och kommunikationsprogrammet arbetar du såväl individuellt som i grupp. Utbildningen sker till stor del praktiskt på akademisk grund och innehåller många projektkurser där studenterna i vissa av dem arbetar på uppdrag från företag eller organisationer. Här kan du som företag läsa mer om hur du deltar i projektkurserna. Projektkurserna ger studenterna en inblick i branschen och nära kontakt med närings- och yrkeslivet. I form av gästföreläsare, litteratur och möjlighet till utlandsstudier kan du som student även forma internationella relationer och kunskaper under din studietid på Grafisk design och kommunikationsprogrammet.

Läs mer om utbildningen på LiU:s programsida för GDK här: Grafisk design och kommunikation, kandidatprogram, 180 hp – Linköpings universitet (liu.se)

MACSALEN

Macsalen, eller Maccis som den ofta kallas för, är GDK-
studenternas andra hem. Macsalen (sal KO3112) hittar du i Kopparhammaren 2 på plan tre. Macsalen består av 24 iMacs med tillgång till Adobes programvaror ur Creative Suite. Till varje dator finns även en Wacomplatta kopplad. Pennor till ritplattorna finns att låna under undervisning, övrig tid tar studenterna med sig egen penna. Intill Macsalen finns även en ateljé samt verkstad med skärmaskin, limhörna, mät- och skärbord samt vanliga och storformatsskrivare till studenternas förfogande. Viss utrustning får endast användas i samråd med ansvarig lärare.

Behöver du felanmäla något i macsalen eller i någon annan lokal, kontakta sektionens arbetsmiljöombud på amo@gdk.nu eller gör en felanmälan på https://felanmalan.liu.se/.

Ordningsregler för Macsalen

  • Undvik att äta och dricka vid datorerna
  • Släng ditt skräp i de utplacerade papperskorgarna
  • Plocka undan efter dig i verkstaden, släng pappersrester efter beskärning i papperstunnan och övrigt skräp i de vanliga papperskorgarna
  • Häng jackor på de utplacerade krokarna

HEMMISSIONERING

Vad är hemmissionering?

Att hemmissionera innebär att du besöker en gymnasieskola, på plats eller digitalt, och genomför en presentation om hur det är att läsa på LiU för en klass eller en större grupp elever. Till din hjälp under presentationen har du ett bildspel som sektionen har tagit fram.  Du berättar kort om universitetet och mer i detalj om din egen utbildning och dina egna upplevelser kring att studera, studentlivet och om att flytta till/bo i Norrköping eller Linköping.

Presentationen bör vara 20-30 minuter lång, med lite extra tid efteråt för frågor. Det går bra att hemmissionera med en annan student på universitetet, men då bör presentationen vara lite längre. Hemmissioneringar som görs av den Tekniska högskolan på LiU genomförs i första hand hos elever i årskurs 3 på gymnasieprogrammen NV, TE eller SP med NV-inriktning innan sista ansökningsdatum i april. För GDK är det självklart även relevant att besöka andra linjer som är av intresse för programmet. Det går även bra att besöka elever i årskurs 2 fram till mitten av maj.

Du kan hemmissionera på flera olika skolor och får ersättning för varje gång du håller en presentation. Gör du det tillsammans med en annan student som också läser på Tekniska högskolan får båda självklart arvode.

Varför ska jag hemmissionera?

  • Du hjälper nya studenter hitta GDK och marknadsför ditt universitet.
  • Du får arvode (eller resan betald)
  • Du får något unikt att skriva om på LinkedIn
  • Du får ett unikt märke att sätta på ovven
  • Det är en chans att träffa gamla lärare
  • Du kan passa på att hälsa på en kompis i en annan stad
  • Man kan se det som ett äventyr med en klasskompis

Hur går jag tillväga?

  1. Ta kontakt med den/de skolorna du/ni är intresserade av att hemmissionera på.
  2. Vid svar och intresse från skolan/skolorna är det dags att kontakta rekryteringsansvarig på ordf@gdk.nu. Ha med ditt namn, LiU-ID, vad du läser på LiU, e-postadress, vilken skola du vill hemmissionera på, om det sker digitalt eller på plats, ungefär vilket datum den kommer att genomföras samt om du genomför det ensam eller med en vän.
  3. En förfrågan läggs hos LiU av hemmissioneringsansvarig, när den blir godkänd blir du kontaktad.
  4. Kontakta skolan/skolorna igen och stäm av ditt föreslagna datum samt bestäm en tid. Genomförandet beräknas ta cirka 1h med frågestund inräknat.
  5. När du fått OK från din skola meddelar du exakt datum och tid till hemmisioneringsansvarig. Vi bokar en coaching (frivilligt) där vi bland annat går igenom den presentation som du kommer få, samt tips och tricks. Du är även mycket välkommen att mejla projektledaren på TFK om det är något annat som du undrar över inför din hemmissionering. Mejla till: hemhem@liu.se
  6. Förbered dig inför din hemmissionering, du har alltid hemmissioneringsansvarig att tillgå om du behöver hjälp! Sen är det dags för genomförandet
  7. Efter din hemmissionering fyller du i en blankett och därefter får du pengarna på kontot. Du ska även fylla i ett feedbackformulär.
  8. Klart!

 

Hemmissionering är öppet för genomförande mellan 1 oktober – 13 maj (till 15 april för åk 3, till 13 maj för åk 2).

Vilken ersättning får man?

När du hemmissionerar IRL så väljer du om du vill ha ett arvode eller reseersättning. Om du gör hemmissionering digitalt så får du ett arvode. Alla ersättningar betalas ut i efterhand och du ansvarar själv för att lämna in arvodesblankett eller reseräkning, biljetter och övriga resehandlingar till Tekniska fakultetens kansli.

Hemmissionering på plats i Östergötlands län = 500 kr

Hemmissionering på plats i resten av landet = 800 kr

Digital hemmissionering  = 300 kr

Om du genomför mer än en presentation på en skola så får du ett extra arvode på 150 kr för varje extra presentation. Extra presentationer ska också hållas för en större grupp elever till exempel i ett klassrum/aula för att räknas.

Du kan välja reseersättning istället för arvode upp till max 2000 kr.

Du bokar din resa själv och reser med buss och tåg, reseersättning betalas ej ut för bilresa. Om skolan som du ska hemmissionera på ligger på ett mycket stort avstånd från LiU så kan du ansöka om att beviljas reseersättning för resa med flyg. Ansökan skickas till hemhem@liu.se innan du bokar din resa.