Studentliv

Hur är det egentligen att vara student på GDK? Här nedanför kan du läsa intervjuer med några av våra studenter och få information om kårhuset Trappan.

Studentintervjuer

Eleonore Lundström

GDK 3

Vilken har varit den roligaste kursen hittills och varför?

Rörliga medier-kursen har gett oss chansen att prova på att spela in en egen kortfilm, vilket jag tycker varit superroligt och utmanande. Jag ser själv mycket på tv och serier så att få testa på att själva spela in har varit himla kul.

Vart hänger du mest när du pluggar?

Jag är en klassisk "hemmapluggare" och trivs framför mitt skrivbord med mina ljusslingor tända och en stor kanna kaffe bryggd och gärna lite stämmningsmusik i bakgrunden. Men på campus är nog den solklara favoriten sofforna mot strömmen vid K4.

Vad är det bästa tipset eller viktigaste lärdomen du fått här på GDK?

Att det finns typ en miljard olika saker som man kan jobba med och att man ska göra det man själv tycker är kul. Alla kan inte vara bra på samma saker - nån kommer bli en briljant copywriter medan en annan blir en superstrateg inom kommunikation. Möjligheterna är oändliga så satsa på det du brinner för istället för att jämföra dig med någon som vill något helt annat än dig.

Hur funkar det att pendla till Norrköping?

Det funkar fint, visst är det segt ibland på tidiga morgnar eller sena eftermiddagar men buss- och tågkommunikationerna är toppen. Jag själv bor i en stadsel lite längre ut i Linköping så jag har valt att köpa resekort och åka pendeltåget vilket går supersmidigt. Men om man inte vill lägga ut pengar på det finns det ju campusbussen som är gratis! Om man vill vara superengagerad och med på allt i vad campuslivet har att erbjuda kanske det dock är bättre att bo i Norrpan, men för mig funkar pendellivet rätt gött ändå.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Den eviga frågan, svaret blir "lite allt möjligt". Jag är en mångsysslare som gillar att pyssla med lite allt möjligt; skriva, fota, layouta. Så att jobba i en ganska bred roll där man får variera lite olika uppgifter skulle nog passa mig bra.

Jacob Svenberg

GDK 2

Hur var Nolle-P?

Överkul! Är verkligen imponerad över hur bra uppstyrt det var. Visste inte alls vad jag skulle förvänta mig av Norrköping men alla som styrde upp Nolle-P gjorde verkligen att man kände sig välkommen och taggad på studentlivet.

Vad är det bästa med GDK?

Alla kreativa människor man hänger med varje dag! Blir dagligen imponerad över hur duktiga och drivna folk i klassen är. Det är bra sammanhållning med de övre årskurserna och det är kul att höra vad de har gjort och ska göra i utbildningen. Sen är det väldigt kul att få testa på så mycket olika saker. Det är en bred utbildning och redan från dag ett pratade lärarna om vikten av att inte bara kunna en sak utan att även kunna lite av varje.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Jag har alltid velat jobba inom media och är väldigt intresserad av granskande journalistik och samhällsfrågor. Tidigare var just journalist drömmen men på senare tid har jag breddat mina vyer och vill satsa på att ha en bredare kompetens. Jag tror att mediebarnschen kommer förändras enormt mycket mer än vad den redan har gjort och då gäller det att vara anpassningsbar på en arbetsmarknad i förändring. Som svar på frågan: Jag vet inte. Det är lite därför jag valde GDK, för att ta reda på vad jag vill göra.

Josefine Karlsson

GDK

Vad är det bästa med GDK?

Det bästa med GDK tycker jag är utbildningens bredd. Under de 2,5 år som jag har studerat har jag fått en inblick i många olika områden inom Grafisk design och kommunikation.

Vilken kurs har hittills varit den bästa och varför?

Den kurs som jag tycker har varit bäst hittills är Grafiskt design projekt 1 – tryckta medier då kursen gav en inblick i hur processen ser ut när en trycksak ska tas fram. Jag tycker även att kursen Manus, Storytelling och Copy har varit väldigt bra då jag är intresserad av att skriva.

Vad är det viktigaste/bästa du (har lärt dig) tipset du fått här på GDK?

Något som jag har lärt mig här på GDK är att fråga sig frågan varför? och att fundera över vad olika designbeslut är grundade på.

Hur är Norrköping som studentstad?

Jag tycker att Norrköping är en bra studentstad. Campus ligger i centrala Norrköping nära Kårhuset Trappan, restauranger, fik och affärer. Jag tycker även att Campus ligger i en väldigt fin miljö precis vid Motala ström.

Vad vill du arbeta med i framtiden?

I framtiden skulle jag vilja arbeta med text, då jag tycker mycket om att skriva. Jag skulle även vilja arbeta med tidningslayout i framtiden.

Oscar Engström

GDK 3

Vad är det bästa med GDK?

Mina klasskamrater! Wow vad jag tycker om dem. Annars gillar jag att jag får vara kreativ på en akademisk grund. Utanför skolan finns det också mycket kul att syssla med för att utveckla kunskaperna man får på programmet. Att engagera mig i GDK:s festeri Tryckbar är det bästa valet jag gjort i mitt liv.

Vilken har varit den roligaste kursen hittills och varför?

Kurserna med skarpa uppdrag är naturligtvis intressanta då man får göra något ”på riktigt”. Men filmkursen drar nog det längsta strået för mig. Långa middagsmöten där det spånades manus, filmscener och karaktärer samtidigt som vi jobbade ihjäl oss under dagarna för att få till scenerna. I slutet blev det långa kvällar i Maccis för att knyta ihop filmen. Måste också säga att Karin Ström Lehander gjorde Immaterialrättskursen till något extra.

Vad är det bästa tipset eller viktigaste lärdomen du fått här på GDK?

Våga ta kontakt! Snacka med gästföreläsarna. På så sätt har jag lyckats få mentorskap där jag har kunnat utveckla mitt copyskrivande. Om du uppskattar en föreläsning, berätta det. Det kan mynna ut i något mer. Fler tips? Allt är inte blodigt allvar. Se till att ha kul. För kul ska det vara.

Vad vill du arbeta som/med i framtiden?

Vi dammar av en gammal klyscha: ingenting är omöjligt. Så känner jag ofta, och det är en av anledningarna till att jag gillar branschen. Ena veckan vill jag designa loggor och andra veckan är jag helt såld på att starta klädmärke. Men för att få fram något mer konkret: jag tror jag främst kommer syssla med att ta fram kampanjer och göra film. En dröm är att någon gång i livet sitta i soligt LA med ett kul gäng och spåna fram en TV-serie. Kanske inte det mest väntade svaret man kan få av en GDK:are - men det är också det som gör programmet bra. Vi är många med olika kompetenser som kompletterar varandra.

Trappan

Kårhuset Trappan är Campus Norrköpings kårhus. Här kan du som student både plugga, pubba och klubba. På Trappan finns studieplatser alla veckodagar med Trappans café där du kan köpa kaffe, fika och lunch. Torsdag till fredag är det pubkvällar om du vill ta en paus från studierna och hänga i Trappans sköna lokaler. Läs mer om Trappans kårhus på trappan.nu.