Om GDK

Grafisk Design och Kommunikation är ett kandidatprogram på 180 hp som ges vid Linköpings Universitet på Campus Norrköping. Här utbildas bland annat blivande art directors, grafiska formgivare, projektledare, webbutvecklare och kommunikatörer.

Under tre år läser studenterna flertalet kurser inriktade på kommunikation och design – så som typografi & layout, marknadskommunikation, online produktion, förpackningsdesign, visuell retorik, digital bildhantering m.fl. Utöver det tillkommer kurser som immaterialrätt, företagsekonomi, konstvetenskap, retorik och vetenskaplig metod.

Projekt i grupp är vanligt förekommande och målet är att få en realistisk bild av hur det kan se ut under ett arbete inom näringslivet, hur en arbetsgrupp fungerar, hur man planerar arbetet och hur man går tillväga för att arbeta fram en idé till slutlig produkt.

Eftersom utbildningen ligger under både den tekniska och filosofiska fakulteten så sker undervisning och upplägg på olika tillvägagångssätt. I kurserna förekommer uppgifter av olika karaktär där du varvar teori med praktiska övningar. Även examinationerna inom de olika kurserna skiljer sig åt.

Fokus under hela studietiden ligger på Grafisk design och kommunikation!

Läs intervjuer med våra studenter »

Macsalen

Macsalen, eller Maccis som den oftast kallas för i folkmun, är GDK-studenternas andra hem. Du hittar salen i nya Kopparhammaren2 på plan tre med salsbeteckningen KO3112. Här sitter vi dagar, kvällar och nätter och knåpar ihop layout, design, hemsidor, rapporter och massa annat. Macsalen består av 24 stycken iMacs där vi bland annat har tillgång designprogrammen Photoshop, Illustrator och InDesign i Adobes Creative Suite. Till varje dator finns även en wacomplatta kopplad. Studenterna får ta med penna själv till dessa ritplattor, eller låna av lärare, det är inget som finns tillgängligt i Macsalen. I verkstaden som ligger i salen bredvid finns skärmaskin, limhörna, mät- och skärbord, samt både vanliga skrivare och storformatskrivare till allas förfogande.

Ordningsregler för Macsalen

  • Släng ditt skräp i de utplacerade papperskorgarna
  • Ställ tillbaka scannrarna i bokhyllan efter användning
  • Plocka undan efter dig i verkstaden, släng pappersrester efter beskärning i papperstunnan och övrigt skräp i vanligt papperskorgarna
  • Häng jackor på de utplacerade jackkrokarna
  • Meddela Labbassarna om något inte står rätt till (se till höger för att se hur du anmäler slut på papper eller fel på datorer)

Bra grejer
Läs mer om skrivare och kopiering
Guide till hur du för över pengar med DIBS

Felanmälningar
Datorer, program, inlogg – bat@itn.liu.se
Slut på papper eller toner- ring Husservice 011-36 3200
Synpnkter, önskningar & frågor om Maccis och storformatskrivaren – macsalen@gdk.nu

Hemmissionering

Vad är hemmissionering?

Hemmissionering innebär att du som student besöker till din gamla gymnasieskola och berätta om dina erfarenheter som student på Linköpings universitet. Du berättar kort om universitetet och mer i detalj om din egen utbildning och dina egna upplevelser kring att studera, studentlivet och om att flytta till/bo i Norrköping eller Linköping

Läsåret 20/21 sker hemmissioneringen digitalt. Det innebär att du genomför samma presentation, men via Zoom. Du blir uppkopplad på storskärm i klassrummet/aulan eleverna befinner sig i och på så sätt gör du presentationen.

Varför ska jag hemmissionera?

  1. Du hjälper nya studenter hitta GDK och marknadsföra ditt universitet.
  2. Du får arvode på 600kr (innan skatt).
  3. Genomför du två hemmissioneringar får du ovanstående arvorde igen, och ett presentkort på 250 kr.

Hur går jag tillväga?

Ta då kontakt med din gymnasieskola och kom överens om ett datum för besöket. Detta datum, tillsammans med namn på skolan samt ditt eget namn och telefonnummer mailar du sedan till vice-ordf@gdk.nu, för att få hemmissioneringen godkänd.

Perioden du får hemmissionera är mellan 1 oktober – 15 april.